Regl gerilimi kader deÄil balık yiyerek kurtulabilirsiniz
Adet kanamasının ikinci yarısında rafine Åeker, tuz,kırmızı et,çikolata, çay,kahve, alkol alımı azaltılmalı, balık,sebze ve meyveler tercih edilmeli, az ve sık yemek yenmelidir. Ayrıca egzersiz ve gevÅeme egzersizleri,psikoterapi ve grup tedavileri gibi tedaviler de faydalı olacaktır.
Ä°stanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Konsültasyon- Liyazon Psikiyatrisi Bölüm BaÅkanı Prof. Dr. Sedat Ãzkan, kadınlara özgü maskeli depresyona iliÅkin soruları yanıtladı.
Neden kadınlar erkeklere göre daha depresif oluyor? Psikiyatrik bozukların kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklıÄına bakıldıÄında, belirgin ölçüde cinsiyet farklılıkları olduÄu, birçok bozukluÄun kadınlarda daha yüksek oranda görüldüÄü biliniyor. Kadının ilk adeti, hamilelik, doÄum ve menopoz gibi dönemleri kriz yaratabiliyor.
Sinir, stres kadınların bünyesini bozup menopoza girmesine yol açıyor mu? Depresyon ile erken menopoz arasında doÄrudan bir baÄlantı vardır. Uzun süreli depresyonla karÅı karÅıya kalan kadınlar, erken menopoza girebiliyor. YaÅamlarının herhangi bir döneminde uzun süreli depresyonla karÅı karÅıya kalan kadınların erken menopoza girme yüzde 20 oranındadır. Buna göre, uzun süreli veya Åiddetli depresyon, vücuttaki estrojenin (kadınlara özgü yumurtalıktan salgılanan hormon) düÅmesine yol açıyor. Uzun süreli estrojen azlıÄı da erken menopoza yol açıyor. Depresyon nedeniyle estrojen seviyesinin uzun süre düÅük kalması, aynı zamanda kemik kaybı riskini artırıyor ve geç anne olmak isteyen kadınların çocuk yapma Åanslarını da azaltıyor.
Kadınlar depresyonda olduklarını fark edebiliyorlar mı? Kadınların çoÄu bunun bir depresyon nöbeti olduÄundan habersiz, yalnızca bir uykusuzluk da yorgunluk belirtisi olduÄunu zannediyor. Oysa dünya üzerindeki kadınların dörtte bir gibi büyük bir kısmı, hayatlarının bir döneminde en bir kez büyük bir depresyon nöbeti geçiriyor.
Adet öncesi huzursuzluk, sinirlilik hali de depresyon sayılır mı? Adet öncesi sendromu, adetten yaklaÅık bir hafta önce baÅlayan ve adetin baÅlamasıyla hafifleyip kaybolan, döngüsel, fiziksel, psikolojik, davranıÅsal ve duygusal belirtilerle seyreden, çoÄu adet görmede tekrarlayan bir durumdur. GöÄüste ve karında ÅiÅlik, aÄrı, sık fiziksel belirtileri olup, en yaygın psikiyatrik problemler sinirliliktir. Bu belirtiler ve bulgular kadının ruh saÄlıÄını ve sosyal iliÅkilerini bozar. Ä°Åteki verimliliÄini aksatır, rollerini yerine getirmesini güçleÅtirir. Kadının ev içi ve toplumdaki huzursuzluk ve çatıÅmaları da bu dönemin daha Åiddetli, sıkıntılı geçmesine neden olur. Birçok kadın bu döneme özgü birçok yakınmayı kadınlıÄın doÄal sonucu, katlanılması gereken bir durum olarak yaÅar.
HAMÄ°LELÄ°KTE EÅ DESTEÄÄ°
Adet öncesi gerginliÄi tedavi edilmeli mi yoksa kadının doÄasının bir parçası mıdır? Kesinlikle bu tablo katlanılması gereken deÄil, yardımcı olunabilecek bir düzensizliktir. Adet öncesi gerginlik sendromu, tıbbi psikiyatrik iÅbirliÄi içinde ele alınıp tedavi edilmelidir. Tedavide hormon tedavisi, ilaç tedavisi, psikiyatrik tedavisi ve psikososyal düzenlemeler bir bütün olarak ele alınmalıdır. Ayrıca, özellikle siklusun (adet kanaması) ikinci yarısında rafine Åeker, tuz, kırmızı et, çikolata, çay, kahve, alkol alımı azaltılmalı, balık, sebze ve meyveler tercih edilmeli, az ve sık yemek yenmelidir, tuz kısıtlaması, egzersiz, gevÅeme egzersizleri, psikoterapi, grup tedavileri gibi tedaviler de faydalı olabilmektedir.
Hamilelik istendiÄi halde depresyona yol açabilir mi? Hamilelik bir taraftan neÅe, doyum, olgunluk, kendini gerçekleÅtirme, mutluluk kaynaÄı olabildiÄi gibi endiÅe, kaygılı bekleyiÅ, yüklenme de yaratabilir. ruhsal tepki ve kaygılar Åiddetlenirse veya hamileliÄi komplike hale getirirse, mutlaka psikiyatristle iÅbirliÄi gereklidir. Gebelikte ortaya çıkan tıbbi komplikasyonlar olan bulantı ve kusmanın hamileliÄin ileriki dönemlerinde de devam etmesi psikiyatrik yardım gerektiren bir durumdur. Gebelikte görülen depresyon, doÄum sonrası depresyon riskini 3 kat artırır. DoÄum öncesi yetersiz bakıma, zayıf beslenmeye hatta intihara yol açabilir.
Hamilelik depresyonundan kurtulmak için ne yapılmalı, eÅler bunu kendi aralarında çözümleyebilirler mi? EÅ desteÄi kuÅkusuz çok önemlidir. Hamile kadınların, hamilelik, doÄum ve doÄum sonrası dönem konusunda bilgilendirilmesi, eÅin kadının yanında katılımı, gevÅeme egzersizleri ile doÄum kolaylaÅtırılması gibi uygulamalarla hamile kadının, korku ve kaygısının endiÅeli bekleyiÅin azaltılması, kendi durumu üzerinde denetimini saÄlayabileceÄi duygusunun geliÅmesi açısından yararlıdır.
EMZÄ°REN ANNE KURTULUR
DoÄum sonrası dönemde ne psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir? Yapılan çalıÅmalar doÄum sonrası dönemin, hamilelik dönemine oranla 3-4 kat daha riskli olduÄunu ortaya koymaktadır. DoÄumu takip eden ay, kadın hayatındaki diÄer dönemlere oranla psikiyatrik bozuklukların görülme sıklıÄı oldukça yüksektir. Anne sütü vermeyenlerde doÄum sonrası depresyonu daha sıktır. Sosyal desteÄin, özellikle desteÄinin eksikliÄi doÄum sonrası depresyon riskini artırır. DoÄum sonrası depresyon özellikle tedavi edilmediÄinde doÄanın iyiliÄi, duygusal, psikolojik, zihinsel geliÅimi üzerinde önemli etkiye sahiptir. DoÄum sonrası depresyonun varlıÄının bilinmesi ve fark edilmesi tedavide en büyük ve en önemli aÅamadır. DoÄum sonrası depresyon teÅhisinin yetersizliÄinin doÄumu takiben anneden çok bebeÄin iyiliÄi üzerine odaklanmaktan doÄabilir. Halbuki bu durum annenin depresyonun ilerlemesine neden olabilir, hem de depresyonun fark edilmesini engelleyebilir. Psikiyatrik tedaviye baÅlamadan önce tiroid fonksiyon bozukluÄu, anemi gibi duygu durum bozuklukların tıbbi nedenleri dıÅlanmamalıdır. Ä°laç tedavisi, psikoterapi, EKT tedavisi ve gerekirse hastaneye yatırılarak tedavi etkin sonuç saÄlamaktadır.
Pazartesi, Ocak 09, 2006
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder