Salı, Ocak 10, 2006

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!!!

Et veya tavuÄŸu piÅŸirirken
Et veya tavuğu pişirmeden 1 gece önce marine edin. Böylece, et veya tavuk daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Marinat için 1 adet ince doğranmış soğan, 2 çorba kaşığı sirke, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 diş dövülmüş sarımsak, tuz, karabiber, biberiye veya kekiği karıştırın. Dilerseniz sirke yerine süt veya yoğurt da ekleyebilirsiniz. Terbiye yöntemleri Türk mutfağında etlerin geniş bir kullanım alanı vardır. Bu nedenle, hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin etin lezzetli olması büyük önem taşır.
Etin lezzetini arttırmak için yapılan işlemlerden biri de, marine (terbiye) etmektir. Marine etme, etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek yumuşatılması ve tatlandırılmasıdır.

İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir marinat: Bir miktar soğanı (ör.1 kg. et için 3 orta boy soğan) çok küçük parçalar halinde kestikten sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın. Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defne yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin. Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz. Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp, ağzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını sağlayacaktır.

Et pişmiyor mu? Çaresi var...
Uzmanlar, etleri yumuşatmak için de limon suyunu tavsiye ediyor. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse, hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer. Bir diğer yol ise yoğurtla terbiye etmek. Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini istiyorsanız, içine biraz sirke katın. Hem daha çabuk pişer, hem daha lezzetli olur. Sert etleri, çabuk pişirmek için tencereye bir parça ekmek atın. Göreceksiniz ki, işiniz son derece kolaylaşacak. Pişireceğiniz parça et sertse, daha önceden sirke ve zeytinyağıyla ovarak bir gece, bütün gece olmasa bile, hiç olmazsa birkaç saat bekletmenizde yarar var.

Etleri marine etmek için
Bütün bonfile : 2 kg'lık bonfile için takriben 10 diş sarımsak ayıklayarak hazırlayın. Bonfilenin üzerinde bıçakla küçük delikler açıp içine sarımsakları ve tane karabiberleri gömün. Taze kekik ve fesleğenle eti bir güzel ovun. Ağızı sıkıca kapana bilen bir kapta 375 ml kırmızı şarabın içinde 24 saat bekletin. Pişireceğiniz zaman marine suyundan çıkarın. Birbuçuk kaşık marine suyunu ileride sos yapımında kullanmak üzere saklayın.

Kuzu budu marinesi : 1,5 kg'lık bir kuzu budu için etin üzerinde açılan deliklere 10 diş sarımsak yerleştirin. Ardından 2 çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı taze kekik, 1 çorba kaşığı taze nane, 1 çorba kaşığı taze fesleğen, 60 ml limon suyu, 80 ml soya sos ve 2 çorba kaşığı balı karıştırın ve etin her tarafını bu karışımla ovalayın. 24 saat buzdolabında bekletin.

Teryaki marinesi : 160 ml soya sosu, 60 ml sıvı yağ, 8 diş kıyılmış sarısak, 2 çay kaşığı zencefil, 2 çay kaşığı hardal tozu, 2 çorba kaşığı pekmez. Hepsini karıştırın elde ettiğiniz karışımı oda sıcaklığında 24 saat beklettikten sonra kuzu etinde veya bonfilede kullanabilirsiniz. Etin marine süresi 6 saatle 24 saat arası isteğinize bağlı.
Sarımsaklı ve krema marinesi : 1 kutu krema, 1 çorba kaşığı limon suyu, 5 diş sarımsak ezilmiş, karabiber, kereviz tozu, tuz, pul kırmızı biber ve 1 çay kaşığı Worcestershire sosu. Hepsini karıştırın tavukların üzerine döküp bir gece buzdolabında bekletin. Etlere de uygulanabilir.

Tavuk marinesi :1 çorba kaşığı zeytinyağı, 5 diş ezilmiş sarımsak, 1 çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı limon suyu, 2 tatlı kaşığı hardal, 2 çorba kaşığı beyaz şarap, tuz, biber, kırmızı pul biber karıştırılarak tavukların üzerine dökülür. En az 4 saat en fazla bir gece bekletilir.

Hiç yorum yok: