Et veya tavuÄu piÅirirken
Et veya tavuÄu piÅirmeden 1 gece önce marine edin. Böylece, et veya tavuk daha yumuÅak ve lezzetli olacaktır. Marinat için 1 adet ince doÄranmıŠsoÄan, 2 çorba kaÅıÄı sirke, 3 çorba kaÅıÄı sıvıyaÄ, 1 diÅ dövülmüŠsarımsak, tuz, karabiber, biberiye veya kekiÄi karıÅtırın. Dilerseniz sirke yerine süt veya yoÄurt da ekleyebilirsiniz. Terbiye yöntemleri Türk mutfaÄında etlerin geniÅ bir kullanım alanı vardır. Bu nedenle, hangi yöntemle piÅirilirse piÅirilsin etin lezzetli olması büyük önem taÅır.
Etin lezzetini arttırmak için yapılan iÅlemlerden biri de, marine (terbiye) etmektir. Marine etme, etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek yumuÅatılması ve tatlandırılmasıdır.
Ä°Åte size kolayca hazırlayabileceÄiniz bir marinat: Bir miktar soÄanı (ör.1 kg. et için 3 orta boy soÄan) çok küçük parçalar halinde kestikten sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın. Aynı kabın içine bir miktar zeytinyaÄıyla birlikte kekik ve defne yapraÄı koyun. Eti bu karıÅımın içine yatırın ve 24 saat bekletin. Etinizin yumuÅak ve lezzetli olacaÄını göreceksiniz. Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp, aÄzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soÄumasını saÄlayacaktır.
Et piÅmiyor mu? Ãaresi var...
Uzmanlar, etleri yumuÅatmak için de limon suyunu tavsiye ediyor. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek piÅirilirse, hem yumuÅak ve lezzetli olur, hem de çabuk piÅer. Bir diÄer yol ise yoÄurtla terbiye etmek. Etli yemeklerinizin daha çabuk piÅmesini istiyorsanız, içine biraz sirke katın. Hem daha çabuk piÅer, hem daha lezzetli olur. Sert etleri, çabuk piÅirmek için tencereye bir parça ekmek atın. Göreceksiniz ki, iÅiniz son derece kolaylaÅacak. PiÅireceÄiniz parça et sertse, daha önceden sirke ve zeytinyaÄıyla ovarak bir gece, bütün gece olmasa bile, hiç olmazsa birkaç saat bekletmenizde yarar var.
Etleri marine etmek için
Bütün bonfile : 2 kg'lık bonfile için takriben 10 diÅ sarımsak ayıklayarak hazırlayın. Bonfilenin üzerinde bıçakla küçük delikler açıp içine sarımsakları ve tane karabiberleri gömün. Taze kekik ve fesleÄenle eti bir güzel ovun. AÄızı sıkıca kapana bilen bir kapta 375 ml kırmızı Åarabın içinde 24 saat bekletin. PiÅireceÄiniz zaman marine suyundan çıkarın. Birbuçuk kaÅık marine suyunu ileride sos yapımında kullanmak üzere saklayın.
Kuzu budu marinesi : 1,5 kg'lık bir kuzu budu için etin üzerinde açılan deliklere 10 diÅ sarımsak yerleÅtirin. Ardından 2 çorba kaÅıÄı zeytinyaÄı, bir çorba kaÅıÄı taze kekik, 1 çorba kaÅıÄı taze nane, 1 çorba kaÅıÄı taze fesleÄen, 60 ml limon suyu, 80 ml soya sos ve 2 çorba kaÅıÄı balı karıÅtırın ve etin her tarafını bu karıÅımla ovalayın. 24 saat buzdolabında bekletin.
Teryaki marinesi : 160 ml soya sosu, 60 ml sıvı yaÄ, 8 diÅ kıyılmıŠsarısak, 2 çay kaÅıÄı zencefil, 2 çay kaÅıÄı hardal tozu, 2 çorba kaÅıÄı pekmez. Hepsini karıÅtırın elde ettiÄiniz karıÅımı oda sıcaklıÄında 24 saat beklettikten sonra kuzu etinde veya bonfilede kullanabilirsiniz. Etin marine süresi 6 saatle 24 saat arası isteÄinize baÄlı.
Sarımsaklı ve krema marinesi : 1 kutu krema, 1 çorba kaÅıÄı limon suyu, 5 diÅ sarımsak ezilmiÅ, karabiber, kereviz tozu, tuz, pul kırmızı biber ve 1 çay kaÅıÄı Worcestershire sosu. Hepsini karıÅtırın tavukların üzerine döküp bir gece buzdolabında bekletin. Etlere de uygulanabilir.
Tavuk marinesi :1 çorba kaÅıÄı zeytinyaÄı, 5 diÅ ezilmiÅ sarımsak, 1 çorba kaÅıÄı bal, 1 çorba kaÅıÄı limon suyu, 2 tatlı kaÅıÄı hardal, 2 çorba kaÅıÄı beyaz Åarap, tuz, biber, kırmızı pul biber karıÅtırılarak tavukların üzerine dökülür. En az 4 saat en fazla bir gece bekletilir.
Salı, Ocak 10, 2006
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder