Perşembe, Ocak 12, 2006

MAKYAJIN SIHRIYLE "BEN BURADAYIM" DIYECEKSINIZ

Ayşenur Yazıcı kitabı "Makyajda Sihirbazlık Numaraları"nda makyajın inceliklerini anlatıyor. Yazıcı "Makyaj 'Ben buradayım' demenin bir başka yoludur" diyor

Haber spikeri Ayşenur Yazıcı yeni kitabı "Makyajda Sihirbazlık Numaraları"nda kadınlara doğru makyajın nasıl yapılacağına ilişkin ilginç bilgiler veriyor. "Makyaj bana bak, beni gör ve beni sev demek" diyor Yazıcı. "Belki de ben buradayım demenin bir başka yoludur kim bilir. Ayrıca makyaj illa güzelleşmek için yapılmaz. Sevdiğiniz yerleri vurgulayıp sevmediğiniz yerleri kapatırsınız." Peki nasıl vurgulayıp nasıl kapatacaksınız? Yazıcı işte bu soruya kitabında ayrıntılı bir cevap veriyor.
Makyajla ilgili bir kitap yazmaya nasıl karar verdiniz?
Ben yıllardır haberin içerisindeyim. Şöyle bir çevreme baktığımda gördüm ki kadınların hayatlarındaki tek amaç dikkat çekmek, ön plana çıkmak ve sevilmek olmuş. Yani kadınlar güzel olmak istiyor. Ben de makyaj tekniklerini bu insanlara anlatarak yararlı olabileceğimi düşündüm. Makyaj tıpkı yemek tarifi gibi hiçbir zaman kuralı değişmeyen bir sanat şekli ve eminim ki bir kadın kendini hakikaten güzel görürse mutlu olacak, bu da işinden özel hayatına kadar her şeye yansıyacak.
"50 yaşın üzerindekiler sedefli renkleri kullanmamalı"
Orta yaşlı kadınlar makyaj yaparken nelere dikkat etmeli?
Kadınların en çok kendilerine küstükleri yaşlar 50 yaş ve üzeridir. Çünkü tenleri eskisi gibi değildir, gözün içi daha yorgun ve yaşlı bakar. Kızıl tonlardan, mora bakan mavilerden kaçınıp somon ve yavru ağzı gibi renkleri kullanmalılar. Çukurları gizleyici aydınlatıcılarla yani açık renk fondötenlerle makyaj yaparak kendilerini daha çok sevebilirler. Sedefli her şeyden kaçınmaları gerekir. Sedefli renkler kullanıldığında ve pudra sürüldüğünde kırışıklıklar iki kat daha belirginleşir ve kesinlikle bronzlaşmamaları gerekir. Tenleri koyulaştıkça yine aynı şekilde kırışıklıklar ve çukur bölgeler belirginleşir.
Bu yaşlarda özellikle de kırışıklıklar sorun oluyor herhalde...
Evet. Ama kırışıklıklar için özel ampuller var. Bu ampullerin içerisinde cilt üzerindeki çukurlukları doldurup çizgilerin üzerini düz hale getiren maddeler var. Bu ampulü yüzünüze sürüp üzerine makyaj yaparsanız yarı yarıya kırışıklık azalıyor. En etkili olan ampul Dior'unki. Pahalı bulursanız, yumurtanın akını mikserde çırpıp bunu göz ve dudak çevresi hariç yüzünüze sürerek 15 dakika bekletebilirsiniz. Bu işlemin ardından mutlaka bir nemlendirici sürülmesi şart. Makyajın çok diri ve tok durduğunu göreceksiniz.
Genç kızlar medyada gördüklerinden fazlasıyla etkileniyor mu dersiniz?Evet, hem de çok. Lisede okuyan kızlara bakıyorum, gözlerini simsiyaha boyuyor, dudaklara kıpkırmızı, çok ağır makyaj yapıyorlar. Genç kızlara taze olmalarının kıymetini bilmelerini anlattım kitapta. Genç kızlara bir sır vereyim. Eğer gerçekten güzel görünmek istiyorlarsa makyajlarının çok doğal olması gerekiyor. Sanki hiç yapmamış gibi. Görmüyor musunuz 60 yaşında adamın 20 yaşında sevgilisi var, demek ki genç görünmekten çok genç olmak önemli. Bu çağların kıymetini bilmek lazım.
Kahverengi gözleri doğal gösterecek renkler yeşil ve mavidir.
Yine kahverengi gözlere sahip olanlar gözün renginden çok şeklini ortaya çıkarmak istiyorlarsa, toprak rengi farları tercih etmeliler.
Bir yeşil gözü cam gibi parlatmak istiyorsanız kırmızı rengi tercih etmelisiniz. Kırmızı farın yanında kızıl, pembe, fuşya tonlarında renkler de kullanabilirsiniz.
Mavi gözleri ise en çok vurgulayan kahve, kızıl ve eflatun tonlarıdır
Göz torbasının üzerine beyaz örtücü kesinlikle sürülmemelidir yoksa daha çok belirginleştirirsiniz.
Torbanın üzerine koyu, altına daha açık aydınlatıcı kullanmalısınız.
Yine aynı şekilde göz altının morluğunu örtmek için beyaz örtücü kullanırsanız morluğu daha çok ortaya çıkarırsınız.Renk seçimi çok önemlidir bu durumda. Fildişi renginde kapatıcı kullanmalısınız.
Makyajın gün boyu kalıcı olmasını istiyorsanız, makyajdan önce muhakkak cilt tipinize uygun bir nemlendirici sürmelisiniz.
"Makyajıyla en güzel kadın Ebru Gündeş, makyaj için en kötü örnek ise Oya Aydoğan"
Makyaj insanı çok değiştiriyor mu?
Kesinlikle. Ama makyajla en çok değişen kirpiksiz ve kaşsız olanlardır. Çünkü gözün derinliğini veren kirpik, yüzün manasını veren de kaştır.
Aklınıza gelen isimler kimler?
Aklıma ilk gelen isim "Haziran Gecesi"nde yıldızı parlayan Burcu Kara oldu. Burcu'nun inanılmaz güzel bir kemik yapısı var. Teni, kaşı çok açık renkte olduğu için makyajla çok değişiyor. Yakından çok az bir makyajla gördüğüm, bana göre Türkiye'de makyajla en çok değişen isim Banu Alkan. Ajda Pekkan yine makyajla değişen bir başka isim.
Makyajıyla bir bütün olarak en beğendiğiniz kadın kim?
Herkes Hülya Avşar'ı beğenir ama bence değil. Benim için makyajıyla, yüzünün orantısıyla en güzel kadın Ebru Gündeş. Birçok genç kız onun gibi kaşlara sahip olmak için kuaförlerde resimleriyle dolaşıyor, "Kaşımı böyle istiyorum" diye. Oysa ne kadar yanlış. Genç kızlığı gidiyor, kadın gibi oluyor yüzü.
Makyajını beğenmediğiniz ünlü bir isim verebilir misiniz?
Evet, Oya Aydoğan çok iyi bir örnek yanlış makyaj için. Göz altı torbalarına kalıp gibi beyaz örtücü sürerek daha kötü görünmelerine sebep oluyor.
BURCU BULUT (MÄ°LLÄ°YET'TEN)

Hiç yorum yok: