YaÅıtlarıyla kıyas baÅarıyı engeller
Ãocukluktan eriÅkinliÄe geçiÅ dönemi olan ergenlik, fırtınalıdır ve uyum sorunlarıyla birlikte yaÅanır. PEDAM (Psikiyatrik, EÄitim, DanıÅma, AraÅtırma ve Tedavi Merkezi) Ãocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Mücahit Ãztürk, ergenlik dönemiyle ilgili sıkça sorulan soruları yanıtladı:
· Kız ve erkek ergenler arasındaki farklılıklar neler?
Kız ya da erkek olsun her ergen, otoriteye özellikle de anne babaya karÅı baÄımsızlık mücadelesi verir. DıÅarıdan gelen önerilere daha kapalıdır ancak çevresini eleÅtirirken oldukça acımasız davranır. Kız ergenlerin duygusal iniŠçıkıÅları daha fazla yaÅadıkları unutulmamalı.
· Ãocukluk döneminde model olan anne-babanın yerini kim alır?
Kız çocuk anne, erkek çocuk ise baba gibi olmak ister. Ergenlikte döneminde ise özdeÅim kuracaÄı baÅka modeller arar. Bu model bazen arkadaÅı bazen öÄretmeni bazen de popüler bir oyuncu, sporcu olabilir. Popüler kiÅilere ve kimliklere meyil daha fazladır.
· ArkadaÅlarıyla yakınlaÅması problemlere zemin hazırlayabilir mi?
Ergen ailesi ile sürekli sürtüÅme yaÅıyor ise arkadaÅ grubu içine daha fazla girer ve arkadaÅlarının deÄeri gözünde artar. En fedakar onlardır, kendisini en seven onlardır, en iyi zamanlarını onlarla geçirir... Bu durum her zaman masum seyretmeyebilir. Ãünkü birçok riskli davranıŠda arkadaÅ grubu içinde öÄrenilir. Ergenin arkadaÅlarını ya da içinde bulunduÄu grubu beÄenmiyorsak ona olumlu alternatif arkadaÅ ortamı hazırlamak zorundayız. Burada dikkat etmemiz gereken; çocuÄumuzun seveceÄi, anlaÅacaÄı, ortak özellikleri olan bir grubu seçmektir.
· Hormonal deÄiÅiklikler kız ergeni nasıl etkiler?
Hormonal deÄiÅimlerle çocuklar kadınlıÄa adım atarlar. Bu bedensel deÄiÅiklikler bazen ergende ÅaÅkınlıkla karÅılanabilir. Kız çocuÄunda göÄüslerde büyüme, belli bölgelerde kıllanma ve en önemlisi regl halinin ortaya çıkıÅı karıÅık duyguların yaÅanmasına neden olabilir. Ergen genç, bedenindeki her deÄiÅiklikle fazlaca ilgilenir ve çoÄundan memnun olmaz. Kendini akranlarıyla karÅılaÅtırır. Onlara göre ya ÅiÅman, ya kısa, ya uzun, ya çirkin, ya da daha sivilcelidir. Bu deÄiÅikliklere anne tarafından hazırlanmayan bir ergen yoÄun endiÅe ve utanç duygusu yaÅayabilir. Hormonal deÄiÅikliklerle birlikte ergende cinsel dürtülerin de ortaya çıkısı erken yaÅta cinsel davranıŠriskini de artırır. Bu da cinsel yolla bulaÅan hastalıklar, gebelik gibi istenmeyen ve tehlikeli sonuçlara neden olabilir.
AÄ°LE TUTARLI OLMALI
· Ergen olmak mı, bir ergenin anne-babası olmak mı daha zor?
Bu haksız bir soru deÄildir. Her anne-baba öncelikle ergenlik dönemi özelliklerini tanımak zorundadır. Ãfkeye öfke ile karÅılık verilmemeli. Ergen sorunlarını anne-babası ile rahatlıkla paylaÅabileceÄi güven ortamını evde bulmalı. Ãzellikle anne- babalar önce dinlemeyi öÄrenmeli. Yapılan yanlıŠbir harekette hemen saldırıya geçmek, suçlamak ve tehdit etmek genellikle iÅe yaramaz. YanlıÅın yapıldıÄı dönemde tepki vermekten çok olay yatıÅtıktan sonra sakin biçimde uyarmak daha yararlı olacaktır. Her fırsatta söz ve tavırlarımızla ergene güvendiÄimiz mesajını vermeliyiz. Nasihati oldukça azaltıp, uzatmadan kısa ifadelerle istek ve önerilerimizi anlatmalıyız. 'Bizim zamanımızda' ifadesi ile baÅlayan cümleler ergeni sıkmaktan baÅka iÅe yaramaz.
· Hangi özelliklere sahip aileler ergen için riskli bir ortam yaratır?
Düzensiz aile yapısı ergenin bu sıkıntılı dönemini saÄlıklı ve hasarsız atlatmasına engel olur. Anne-babanın söz ve davranıÅlarındaki tutarsızlıklar ergene ikili mesajların gitmesini saÄlar. ParçalanmıŠailelerde bu risk daha fazladır. AÅırı katı, kuralcı, esnek olmayan anne-baba tutumları da ergenlik döneminin daha zor geçirilmesine neden olur. Ãocukluk döneminden itibaren yeterince sevgi verilmemiÅ ergenler de duygusal problemler açısından daha büyük risk altındadırlar. Bu dönem aynı zamanda çocuÄun eÄitim hayatının en önemli ve zor dönemidir. AÅırı beklentileri olan ve çocuÄunu sürekli baÅkalarıyla kıyaslayan aileler performansın düÅmesine neden olur. Ders dıÅında mutlaka bir sosyal faaliyetinin olması saÄlanmalı.
Sosyal fobi riski artar
ERGENLÄ°K döneminde ruhsal bozukluk oranı yüzde 8-21 arasında deÄiÅiyor.
Ergenlerin yaÅadıÄı ruhsal sorunlar:
· Ãzellikle kız ergenlerde depresyon ve kaygı bozukluklarına daha sık rastlanır.
· Ergenlerde çabuk sinirlenme, öfkesini kontrol edememe, önceden zevk aldıÄı Åeylerden zevk alamama depresyonun ilk belirtileri olabilir.
· Kaygı bozuklukları içinde olan ergenlerde daha sık rastlanan saplantılar ve sosyal fobidir. En sık karÅılaÅılan saplantılar; temizlik, kontrol, sayı sayma, düzen ve dokunmayla ilgilidir.
· Sosyal fobisi olan ergen, sosyal ortamlarda bulunduÄunda aÅırı sıkıntı duyar ve bu ortamlara girmekten kaçınır. ArkadaÅ iliÅkilerinde çekingen davranır, iliÅkiyi baÅlatmakta ve devam ettirmekte zorlanır.
Tehlikeli mesajları: Baygınlık
ERGENLÄ°K döneminde ciddi sorunların habercisi riskli davranıÅlar:
· Evde sizinle konuÅmaktan kaçan, nereye gittiÄini söylemeyen ve odasından dıÅarı çıkmayan bir ergen dikkatle ele alınmalı.
· Sürekli okulu asmak; riskli davranıÅlar, alkol ve madde kullanımı gibi kötü alıÅkanlıkların öncü belirtisi olabilir.
· Ergenin saldırgan ve kırıcı davranması, Åiddete yönelik davranıÅlar sergilemesi, dıÅarıda sürekli kavgaya karıÅması ciddiye alınmalı.
· Gündeminde cinselliÄin aÅırı yer alması da riskli cinsel davranıÅlar sergileyebilir kaygısını düÅündürmeli.
· Kız ergenlerin yaÅadıkları duygusal çökkünlüÄü dıÅa vurma biçimleri bayılma ve sinir krizleri geçirme Åeklinde olabilir. Bu durum göz ardı edilmeden gerginliÄin nedenleri araÅtırılmalı.
Kimlik krizi doÄal süreç
KÄ°M olduÄunu, amacını, deÄerlerini, geleceÄi sorgulayan ergen bu süreçte cinsel, toplumsal ve mesleki kimliÄini oluÅturur. Bazen bu süreç sosyal uyumu hafif derecede bozacak nitelikte çalkantılı geçer ki bu duruma kimlik krizi diyoruz. Sonuçta ergen, saÄlıklı kimlik geliÅimini tamamlayabilir. Ancak ruhsal çökkünlük, davranıŠsorunları ve öfke nöbetleriyle seyreden kimlik kargaÅası durumu da yaÅanabilir.
Beden imajı hasta ediyor
ERGENÄ°N yeme davranıÅındaki aÅırı deÄiÅikliÄe kayıtsız kalınmaması gerektiÄini hatırlatan Doç. Dr. Mücahit Ãztürk, 'Diyet yapılacaksa mutlaka profesyonel yardım alınmalı' diyor.
· Kız ergenlerde dikkat edilmesi gereken bir nokta da yeme alıÅkanlıÄının deÄiÅmesidir. Beden imajına önem veren kız ergen kilo vermek için yemeyi azaltır ve diyet yapar.
· Kontrolsüz yapılan diyet zaman içinde aÅırı kilo kaybı ve çok ciddi saÄlık sorunlarına neden olabilir.
· Yemeyi bilinçli ve sürekli bir Åekilde reddetme hastalıÄı olan 'anoreksia nevroza' kız ergenlerde görülen bir sorundur.
· Bu ergenler zayıf olmalarına ve sürekli kilo kaybetmelerine raÄmen kendilerini hala ÅiÅman ve kilolu hissederler. Adeta kilo almaktan korkarlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder