Hindi Dolması (Kestaneli-İç pilavlı)
Kullanılacak Malzemeler
1 hindi (5 kg aÄırlıkta)
2 baÅ soÄan
1 baŠhavuç
1 tatlı kaÅıÄı tane karabiber, tuz
1 su bardaÄı kaÅar peyniri
İç pilav: 1 kg pirinç
2 büyük soÄan
1 yemek kaÅıÄı tereyaÄı
1 kahve fincanı sıvıyaÄ
Tuz-karabiber-tarçın-bahar
2 yemek kaÅıÄı çam fıstık
500 gr kestane
1 tepeleme yemek kaÅıÄı tozÅeker
1 demet dereotu
1,5 lt hindi suyu (fazla yaÄı alınmıÅ)
1 demet maydanoz
Hazırlama Åekli
*Tüyleri ve içi temizlenmiÅ hindiyi önce ateÅte tütsüleyin. Bacaklarını gerisine geçirip içini ve dıÅını iyice yıkayın. Katısını, ciÄerini içine koyup bol suyla ateÅe oturtun. Dörde bölümüŠsoÄan, havuç, tuz ve karabiber ekleyin. Ãnce hızlı sonra yavaÅ ateÅte etler yumuÅayana dek piÅirin.
*PiÅen hindiyi bir fırın tepsisine alın; içinden katısını ve ciÄerini çıkartın. Hindinin üzerine 1 limon suyu ve 1 tatlı kaÅıÄı Åeker karıÅımından sürün.
* Kestanelerin kabuklarını çizip tavada veya fırında kızartarak dıŠve iç kabuklarını çıkartın.
*Pirinci önce yıkayın sonra da sıcak suda 30 dakika bekletin. SoÄanları incecik (rendeleyebilirsiniz) doÄrayıp fıstıklarla beraber tereyaÄı ve sıvı yaÄda hafifçe kavurun. Sonra süzülmüŠpirinci 5-10 dakika daha karıÅtırarak kavurun.
*KavurduÄunuz pirince tuz, karabiber, tarçın, bahar, Åeker, yıkanmıŠkuÅüzümü, kestane ve 1,5 lt hindi suyu koyup, önce hızlı sonra yavaÅ ateÅte, suyunu çektirin.
*KıyılmıŠdereotu ve maydanozu katıp, üstü kapalı olarak 15-20 dakika demlendirin.
*Hindiyi fırında çevirerek kızartın. Sonra büyük bir tepsiye alın, çevresine içine yaptıÄınız iç pilavı koyun. Hindinin boynunu ve ayaklarını süslü kaÄıt veya folyoyla süsleyin. Hindinin ve pilavın üzerine 1 su bardaÄı kaÅar peyniri serpin. Ãnceden ısıtılmıŠ180c fırında kaÅar peyniri eriyene kadar 5-10 dakika piÅirin. Hindiyi dilimler halinde kesin ve pilavla birlikte servis yapın.
Rus Salatası
Kullanılacak Malzemeler
Yarım bardak iç bezelye
10-12 küçük salatalık turÅusu (korniÅon)
1-2 havuç
2-3 patates
Tuz
1 çay kaÅıÄı toz hardal
2 limon suyu
1.5 su bardaÄı zeytinyaÄı
2 yumurta sarısı
3-4 dilim macar salamı
Hazırlama Åekli
* Mayonez Yapımı: Porselen veya cam bir kapa yumurta sarıları konur zeytinyaÄı damla damla ilave edilerek mikserle kısık olarak hep aynı yöne çırpılır.(Hiç Åekli deÄiÅtirilmez kesilebilir.) Ara sıra limon damlatılır. ZeytinyaÄı bitince tuz, hardal ve limon suyu ilave edlir.
* Havuç patates tavla zarı buyüklüÄünde doÄranır. Kendi suyu ile 5-10 dakika haÅlanır. 1/2 çay bardaÄı su konur. Bezelye ilave edilir. Su bitinceye kadar haÅlanır. Tel süzgece dökülür. Fazla suyu süzülür. İçine salatalık turÅusu (KorniÅon) ve salam küçük doÄranarak karıÅtırılır.
*Mayonezden 2-3 kaÅık üstünü süslemek için ayrılır. Kalanı sebzelerle karıÅtırılır.
*Servis tabaÄina alınır üzerine ayrılan moyanez sıkma torbasıyla Åekilli sıkılarak süslenir. Not: Ä°stenirse sebzeler tek tek haÅlanarakta doÄranabilir.
*Hazır mayonez kullanabilirsiniz.
*Mayonez bozulursa Åöyle düzelir: Ayrı bir kaseye bir yumurta sarısı konur. Damla damla zeytinyaÄı ve arada bozulan mayonez karıÅtırılır. Veya 1 tatlı kaÅıÄı niÅasta bir fincan su ile piÅirilir pelte yapılır ve karıÅtırılarak soÄutulur. Bozulan mayonez ve zeytinyaÄına azar azar konur.
Lor Köftesi
Kullanılacak Malzemeler
2 su bardaÄı mısır unu
Tuz, karabiber, kimyon
6,5 çorba kaÅıÄı (100 gr) tereyaÄ
4 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 kg lor
1 çay bardaÄı galeta unu
Hazırlama Åekli
Lor peynirini bir kaba koyup içine galeta ununu ve maydanozları ince ince doÄrayıp ekleyin. Yumurtaların iki tanesini içine kırın. Karabiber, kimyon ve tuzu karıÅtırın. Mısır ununu bir kapa ve kalan iki yumurtayıda çırpıp bir baÅka kaba koyun. Elinizde lor karıÅımından alın köfte biçimi verin. Ä°lk önce mısır ununa sonra yumurtaya bulayın kızdırılmıŠsıvı yaÄda piÅirin.
Patatesli Mercimek Köftesi
Kullanılacak Malzemeler
Yarım çorba kaÅıÄı kırmızı pul biber
Yarım fincan sıvı yaÄ
2 diŠsarımsak
2 adet kırmızı soÄan
1 çorba kaÅıÄı nane
250 gr sivri biber
250 gr patates
500 gr mercimek
Tuz, karabiber
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaÅıÄı kimyon
Hazırlama Åekli
Mercimekleri suyunu çekerek piÅecek kadar su koyarak piÅirin. Patatesleri haÅlayıp kabuklarını soyarak mikserde ezin. Mercimekleri süzgece koyun fazla suyu varsa süzülsün. Ezilen patateslerin içine karıÅtırın. Rendelenen soÄanları yaÄda kavurun. Halka halka doÄradıÄımız biberleri ve sarımsakları pembeleÅene kadar kavurup baharatları ekleyin. Mercimek patates karıÅımına ilave edin. Mikserde az olarak çevirin. KarıÅımı bir kaba alıp elinizle iyice yoÄurun. Uzun köfte Åeklini vererek servis tabaÄına maruların üstüne dizin. Aralarını zeytin domates ve maydanozla süsleyebilirsiniz.
Dilan
Kullanılacak Malzemeler
1 dilim beyaz peynir
2 çorba kaÅıÄı zeytinyaÄı
2 çorba kaÅıÄı acı kırmızı biber sosu
Yarım demet roka
Yarım demet dereotu
250 gr bulgur
6-7 adet zeytin
1 çorba kaÅıÄı biber salçası
Hazırlama Åekli
Bulguru derin bir kaba koyun. Ãzerine sıcak su az az koyarak ıslatıp elinizle köfte yoÄurur gibi yoÄurun biber salçasını da ara ara katın. 4-5 dakika bekletin. 2 çorba kaÅıÄı zeytin yaÄını kaynatın bulgurun üstüne dökün, hamur gibi tekrar yoÄurun. Roka ve dereotunu ince ince doÄrayın. Bulgura karıÅtırın. *Tuz acı bibersosunu katın. Hamur gibi olan bulguru elinizle yuvarlak köfte yapın. Servis tabaÄanın ortasını boÅluk bırakarak roka yapraklarının üzerine yuvarlak yaptıÄınız köfteleri dizin. Servis tabaÄanın ortasına zeytinleri köftelerin arasına beyaz peynirleri yerleÅtirin.
YılbaÅı Pastası
Kullanılacak Malzemeler
Vanilya
1/2 paket baking powder
300 gr un (10 çorba kaÅıÄı)
250 gr pudra Åeker (10 çorba kaÅıÄı)
10 yumurta
Limon kabuÄu rendesi
Fındık badem
Hazırlama Åekli
Pandispanya Hamuru 1 yumurtaya, 1 çorba kaÅıÄı Åeker, 1 çorba kaÅıÄı un olarak hesaplanır. 15-20cm çapında kalıba 10 yumurtadan aÅaÄı yukarı 25-30 cm çapında 4 parmak yüksekliÄinde pasta hazırlanır. 8-10 cm kalıba 5 yumurta ile yapabilirsiniz. Ä°kisini ayrı ayrı piÅirerek soÄuduktan sonra ara kremalarla gösteriÅli bir YılbaÅı pastası yapabilirsiniz. Pastaları ayrı ayrı piÅirerek 4-5 katlı özel günler için pastalar hazırlayabilirsiniz. Savayer Pandispanya
*Yumurtanın sarısı ile aklarını ayırın Sarılarını cam bir kaba aklarını bakır (kalın çelik tencerede olabilir)tencereye koyun.
*Unu bir kaba eleyin. İçine limon kabuÄu, vanilya, baking powder karıÅtırarak yedirin. (Tekrar eleyin iyice un havalansın)
*Sarıların içersine pudra Åakeri koyup küçük bir telle çarparak beyaz köpük veya krem haline getiriniz.
*Akların içersine bir fiske tuz atıp kar haline getirin.
*Unu yumurta sarılarına ekleyin. Kısık mikserle karıÅtırarak yedirin.
*Hemen kar halindeki yumurta aklarını ekleyerek bir iki defa karıÅtırın. (Fazla karıÅtırınca aklar sulanır)Pandispanya hamuru kabarmaz.
* YaÄlı kaÄıtı konmuÅ yaÄlanmıŠkalıba hazırlanan hamuru doldurun.
*Ãnceden ısıtılmıŠfırında ve hafif hararette 40-45 dakika piÅirin. Hafif soÄuyunca kalıptan çıkarın.
*Yarıya bölün pastayı ıslatma suyu ile ıslatın.
*Pasta ara kremasıyla süsleyin. Not: Pasta ıslatma suyu: Åekerli su- bir bardak kaynar suya 2-3 çorba kaÅıÄı Åeker konur eriyinceye kadar karıÅtırılır. SoÄuyunca kullanılır. Likörlü su: Åekerli suyun içine meyveli pastalarda kullanacaÄımız, meyvenin likörünü koyacak olursak pastamız daha güzel olur.
*Herhangi bir meyve suyuna çok az miktarda sade su ve Åeker konmak suretiyle ıslatma suları hazırlanır. Pastayı ıslatırken temiz bir yumurta fırçası kullanmak daha uygundur.
*Pastanın her katını aynı derecede ıslatmakta doÄru deÄildir. Alt olacak kat en az Åekilde ıslanmalıdır. Ãünkü ikinci ve üstten su alt parçaya da akar alt parçanın hamur olmaması için altı en az 2-3 katları daha fazla ıslatmalıdır. Islatma iÅi kenarlardan baÅlayıp ortaya gitmelidir. Kenarlar kuru ve sert olduÄu için bu kısımları biraz daha fazla orta kısımları daha az ıslatmalıdır. Islatma suyunun amacı kuruluÄu almak bir de pastaya güzel bir koku vermektir. Bu pandispanyayı renkli yapmak istediÄiniz zaman 50 gr kakao karıÅtırabilirsiniz.
Ãzel YılbaÅı Pastası
Kullanılacak Malzemeler
1 su bardaÄı soÄuk süt
1çorba kaÅıÄı kakao
Arası için: 2 paket çikolatalı toz krem Åanti
4-5 çorba kaÅıÄı kakao
1 paket kabartma tozu
1 çay kaÅıÄı vanilya
1,5 su bu bardaÄı un
2-3 çorba kaÅıÄı süt
150 gr margarin veya tereyaÄ
1 su bardaÄı tozÅeker
4 yumurta
1 çay fincanı ılık kakolu süt
Süslemek için: 250gr bitter çikolata
100gr rendelenmiŠsütlü çikolata
Hazırlama Åekli
*Pudra Åekeri margarinle krema kıvamına gelene kadar mikserde çırpın. Yumurtaları tek tek ilave edip karıÅtırın. 2-3 kaÅık süt ilave edin tekrar çırpın.
*Unu derince bir kaba eleyin. Kakao vanilya ve kabartma tozunu ilave edip harmanlayıp eleyin. Yumurtalı karıÅımı ilave edip pürüzsüz bir hamur kıvamı alana kadar çırpın.
*20cm çapında bir kek kalıbını yaÄlayıp hamuru boÅaltın önceden ısıtılmıŠ180c ayarlı fırında 25 dakika piÅirin.
* Fırından ılınmaya bırakın. Keki kalıptan çıkarıp tel ızgara üzerinde soÄumaya bırakın. Keki pandispanya bıçaÄı ile enine ortadan ikiye kesin.
*Bir çay fincanı kakaolu ve Åekerli ılık süt hazırlayıp kek dilimleri ıslatın. Arası için
*SoÄuk sütü bir kaba boÅaltın. Toz kremÅantiyi ve kakaoyu ekleyin.Ä°yice çırpıp buzdolabınada 10 dakika bekletin. SoÄuyunca kekin alt diliminin üzerine Åanti ile kaplayıp diÄer keki üzerine kapatın. Süslemek için Ãikolatayı benmeri usulü eritip kekin üzerine boÅaltın. KaÅıÄın tersini kullanarak çikolatayı dekoratif Åekilde yayın. Donunca üzerini rendelenmiÅ sütlü çikolata ile süsleyin dilimleyip servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder