Salı, Aralık 27, 2005

YILBAŞI İÇİN ÇOK ÖZEL TARİFLER!!!

Yılbaşı geliyor.Bu özel gece için hepimiz elimizden geldiğince değişik şeyler hazırlamaya çalışırız.Eğer hala o gece için ne yapacağınıza karar veremediyseniz buyrun tariflerimize bir göz atın.Şimdiden afiyet olsun:-)

Hindi Dolması (Kestaneli-İç pilavlı)

Kullanılacak Malzemeler
1 hindi (5 kg ağırlıkta)
2 baÅŸ soÄŸan
1 baş havuç
1 tatlı kaşığı tane karabiber, tuz
1 su bardağı kaşar peyniri
İç pilav: 1 kg pirinç
2 büyük soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı sıvıyağ
Tuz-karabiber-tarçın-bahar
2 yemek kaşığı çam fıstık
500 gr kestane
1 tepeleme yemek kaşığı tozşeker
1 demet dereotu
1,5 lt hindi suyu (fazla yağı alınmış)
1 demet maydanoz

Hazırlama Şekli
*Tüyleri ve içi temizlenmiş hindiyi önce ateşte tütsüleyin. Bacaklarını gerisine geçirip içini ve dışını iyice yıkayın. Katısını, ciğerini içine koyup bol suyla ateşe oturtun. Dörde bölümüş soğan, havuç, tuz ve karabiber ekleyin. Önce hızlı sonra yavaş ateşte etler yumuşayana dek pişirin.

*Pişen hindiyi bir fırın tepsisine alın; içinden katısını ve ciğerini çıkartın. Hindinin üzerine 1 limon suyu ve 1 tatlı kaşığı şeker karışımından sürün.

* Kestanelerin kabuklarını çizip tavada veya fırında kızartarak dış ve iç kabuklarını çıkartın.

*Pirinci önce yıkayın sonra da sıcak suda 30 dakika bekletin. Soğanları incecik (rendeleyebilirsiniz) doğrayıp fıstıklarla beraber tereyağı ve sıvı yağda hafifçe kavurun. Sonra süzülmüş pirinci 5-10 dakika daha karıştırarak kavurun.

*Kavurduğunuz pirince tuz, karabiber, tarçın, bahar, şeker, yıkanmış kuşüzümü, kestane ve 1,5 lt hindi suyu koyup, önce hızlı sonra yavaş ateşte, suyunu çektirin.

*Kıyılmış dereotu ve maydanozu katıp, üstü kapalı olarak 15-20 dakika demlendirin.

*Hindiyi fırında çevirerek kızartın. Sonra büyük bir tepsiye alın, çevresine içine yaptığınız iç pilavı koyun. Hindinin boynunu ve ayaklarını süslü kağıt veya folyoyla süsleyin. Hindinin ve pilavın üzerine 1 su bardağı kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 180c fırında kaşar peyniri eriyene kadar 5-10 dakika pişirin. Hindiyi dilimler halinde kesin ve pilavla birlikte servis yapın.


Rus Salatası

Kullanılacak Malzemeler
Yarım bardak iç bezelye
10-12 küçük salatalık turşusu (kornişon)
1-2 havuç
2-3 patates
Tuz
1 çay kaşığı toz hardal
2 limon suyu
1.5 su bardağı zeytinyağı
2 yumurta sarısı
3-4 dilim macar salamı

Hazırlama Şekli
* Mayonez Yapımı: Porselen veya cam bir kapa yumurta sarıları konur zeytinyağı damla damla ilave edilerek mikserle kısık olarak hep aynı yöne çırpılır.(Hiç şekli değiştirilmez kesilebilir.) Ara sıra limon damlatılır. Zeytinyağı bitince tuz, hardal ve limon suyu ilave edlir.

* Havuç patates tavla zarı buyüklüğünde doğranır. Kendi suyu ile 5-10 dakika haşlanır. 1/2 çay bardağı su konur. Bezelye ilave edilir. Su bitinceye kadar haşlanır. Tel süzgece dökülür. Fazla suyu süzülür. İçine salatalık turşusu (Kornişon) ve salam küçük doğranarak karıştırılır.

*Mayonezden 2-3 kaşık üstünü süslemek için ayrılır. Kalanı sebzelerle karıştırılır.

*Servis tabağina alınır üzerine ayrılan moyanez sıkma torbasıyla şekilli sıkılarak süslenir. Not: İstenirse sebzeler tek tek haşlanarakta doğranabilir.

*Hazır mayonez kullanabilirsiniz.

*Mayonez bozulursa şöyle düzelir: Ayrı bir kaseye bir yumurta sarısı konur. Damla damla zeytinyağı ve arada bozulan mayonez karıştırılır. Veya 1 tatlı kaşığı nişasta bir fincan su ile pişirilir pelte yapılır ve karıştırılarak soğutulur. Bozulan mayonez ve zeytinyağına azar azar konur.

Lor Köftesi

Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı mısır unu
Tuz, karabiber, kimyon
6,5 çorba kaşığı (100 gr) tereyağ
4 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 kg lor
1 çay bardağı galeta unu

Hazırlama Şekli
Lor peynirini bir kaba koyup içine galeta ununu ve maydanozları ince ince doğrayıp ekleyin. Yumurtaların iki tanesini içine kırın. Karabiber, kimyon ve tuzu karıştırın. Mısır ununu bir kapa ve kalan iki yumurtayıda çırpıp bir başka kaba koyun. Elinizde lor karışımından alın köfte biçimi verin. İlk önce mısır ununa sonra yumurtaya bulayın kızdırılmış sıvı yağda pişirin.


Patatesli Mercimek Köftesi

Kullanılacak Malzemeler
Yarım çorba kaşığı kırmızı pul biber
Yarım fincan sıvı yağ
2 diş sarımsak
2 adet kırmızı soğan
1 çorba kaşığı nane
250 gr sivri biber
250 gr patates
500 gr mercimek
Tuz, karabiber
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon

Hazırlama Şekli
Mercimekleri suyunu çekerek pişecek kadar su koyarak pişirin. Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyarak mikserde ezin. Mercimekleri süzgece koyun fazla suyu varsa süzülsün. Ezilen patateslerin içine karıştırın. Rendelenen soğanları yağda kavurun. Halka halka doğradığımız biberleri ve sarımsakları pembeleşene kadar kavurup baharatları ekleyin. Mercimek patates karışımına ilave edin. Mikserde az olarak çevirin. Karışımı bir kaba alıp elinizle iyice yoğurun. Uzun köfte şeklini vererek servis tabağına maruların üstüne dizin. Aralarını zeytin domates ve maydanozla süsleyebilirsiniz.


Dilan

Kullanılacak Malzemeler
1 dilim beyaz peynir
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı acı kırmızı biber sosu
Yarım demet roka
Yarım demet dereotu
250 gr bulgur
6-7 adet zeytin
1 çorba kaşığı biber salçası

Hazırlama Şekli
Bulguru derin bir kaba koyun. Üzerine sıcak su az az koyarak ıslatıp elinizle köfte yoğurur gibi yoğurun biber salçasını da ara ara katın. 4-5 dakika bekletin. 2 çorba kaşığı zeytin yağını kaynatın bulgurun üstüne dökün, hamur gibi tekrar yoğurun. Roka ve dereotunu ince ince doğrayın. Bulgura karıştırın. *Tuz acı bibersosunu katın. Hamur gibi olan bulguru elinizle yuvarlak köfte yapın. Servis tabağanın ortasını boşluk bırakarak roka yapraklarının üzerine yuvarlak yaptığınız köfteleri dizin. Servis tabağanın ortasına zeytinleri köftelerin arasına beyaz peynirleri yerleştirin.
Yılbaşı Pastası

Kullanılacak Malzemeler
Vanilya
1/2 paket baking powder
300 gr un (10 çorba kaşığı)
250 gr pudra şeker (10 çorba kaşığı)
10 yumurta
Limon kabuÄŸu rendesi
Fındık badem

Hazırlama Şekli
Pandispanya Hamuru 1 yumurtaya, 1 çorba kaşığı şeker, 1 çorba kaşığı un olarak hesaplanır. 15-20cm çapında kalıba 10 yumurtadan aşağı yukarı 25-30 cm çapında 4 parmak yüksekliğinde pasta hazırlanır. 8-10 cm kalıba 5 yumurta ile yapabilirsiniz. İkisini ayrı ayrı pişirerek soğuduktan sonra ara kremalarla gösterişli bir Yılbaşı pastası yapabilirsiniz. Pastaları ayrı ayrı pişirerek 4-5 katlı özel günler için pastalar hazırlayabilirsiniz. Savayer Pandispanya

*Yumurtanın sarısı ile aklarını ayırın Sarılarını cam bir kaba aklarını bakır (kalın çelik tencerede olabilir)tencereye koyun.

*Unu bir kaba eleyin. İçine limon kabuğu, vanilya, baking powder karıştırarak yedirin. (Tekrar eleyin iyice un havalansın)

*Sarıların içersine pudra şakeri koyup küçük bir telle çarparak beyaz köpük veya krem haline getiriniz.

*Akların içersine bir fiske tuz atıp kar haline getirin.

*Unu yumurta sarılarına ekleyin. Kısık mikserle karıştırarak yedirin.

*Hemen kar halindeki yumurta aklarını ekleyerek bir iki defa karıştırın. (Fazla karıştırınca aklar sulanır)Pandispanya hamuru kabarmaz.

* Yağlı kağıtı konmuş yağlanmış kalıba hazırlanan hamuru doldurun.

*Önceden ısıtılmış fırında ve hafif hararette 40-45 dakika pişirin. Hafif soğuyunca kalıptan çıkarın.

*Yarıya bölün pastayı ıslatma suyu ile ıslatın.

*Pasta ara kremasıyla süsleyin. Not: Pasta ıslatma suyu: Şekerli su- bir bardak kaynar suya 2-3 çorba kaşığı şeker konur eriyinceye kadar karıştırılır. Soğuyunca kullanılır. Likörlü su: Şekerli suyun içine meyveli pastalarda kullanacağımız, meyvenin likörünü koyacak olursak pastamız daha güzel olur.

*Herhangi bir meyve suyuna çok az miktarda sade su ve şeker konmak suretiyle ıslatma suları hazırlanır. Pastayı ıslatırken temiz bir yumurta fırçası kullanmak daha uygundur.

*Pastanın her katını aynı derecede ıslatmakta doğru değildir. Alt olacak kat en az şekilde ıslanmalıdır. Çünkü ikinci ve üstten su alt parçaya da akar alt parçanın hamur olmaması için altı en az 2-3 katları daha fazla ıslatmalıdır. Islatma işi kenarlardan başlayıp ortaya gitmelidir. Kenarlar kuru ve sert olduğu için bu kısımları biraz daha fazla orta kısımları daha az ıslatmalıdır. Islatma suyunun amacı kuruluğu almak bir de pastaya güzel bir koku vermektir. Bu pandispanyayı renkli yapmak istediğiniz zaman 50 gr kakao karıştırabilirsiniz.


Özel Yılbaşı Pastası

Kullanılacak Malzemeler
1 su bardağı soğuk süt
1çorba kaşığı kakao
Arası için: 2 paket çikolatalı toz krem şanti
4-5 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
1,5 su bu bardağı un
2-3 çorba kaşığı süt
150 gr margarin veya tereyaÄŸ
1 su bardağı tozşeker
4 yumurta
1 çay fincanı ılık kakolu süt
Süslemek için: 250gr bitter çikolata
100gr rendelenmiş sütlü çikolata

Hazırlama Şekli
*Pudra şekeri margarinle krema kıvamına gelene kadar mikserde çırpın. Yumurtaları tek tek ilave edip karıştırın. 2-3 kaşık süt ilave edin tekrar çırpın.

*Unu derince bir kaba eleyin. Kakao vanilya ve kabartma tozunu ilave edip harmanlayıp eleyin. Yumurtalı karışımı ilave edip pürüzsüz bir hamur kıvamı alana kadar çırpın.

*20cm çapında bir kek kalıbını yağlayıp hamuru boşaltın önceden ısıtılmış 180c ayarlı fırında 25 dakika pişirin.

* Fırından ılınmaya bırakın. Keki kalıptan çıkarıp tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. Keki pandispanya bıçağı ile enine ortadan ikiye kesin.

*Bir çay fincanı kakaolu ve şekerli ılık süt hazırlayıp kek dilimleri ıslatın. Arası için

*Soğuk sütü bir kaba boşaltın. Toz kremşantiyi ve kakaoyu ekleyin.İyice çırpıp buzdolabınada 10 dakika bekletin. Soğuyunca kekin alt diliminin üzerine şanti ile kaplayıp diğer keki üzerine kapatın. Süslemek için Çikolatayı benmeri usulü eritip kekin üzerine boşaltın. Kaşığın tersini kullanarak çikolatayı dekoratif şekilde yayın. Donunca üzerini rendelenmiş sütlü çikolata ile süsleyin dilimleyip servis yapın.

Hiç yorum yok: