Salı, Aralık 27, 2005

HÄ°NDÄ° ALMANIN PÃœF NOKTALARI!

Hindi alırken nelere dikkat etmeli?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yılbaşı nedeniyle talebin yoğunlaştığı kasaplık hindi veya hindi eti ile ilgili yayınladığı yazılı açıklamada, vatandaşların hindi alırken dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, kasaplık hindinin en az iki ayını tamamlamış hindi olduğu belirtilerek, bu hindilerin hareketli, sağlıklı, bakışları canlı, tüyünün muntazam ve parlak olması gerektiği ifade edildi. Bu gruba giren hindilerin canlı ağırlıklarının, yaşlarına göre değiştiği hatırlatılırken, gençlerde 6-8 kg, ergin hindilerde 10-13 kg olması gerektiği vurgulandı. İstanbul dışından getirilen hindileri alacak olan vatandaşların, hindilerin sağlık raporu ve menşe-i şehadetnamelerine dikkat etmesi gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, kesilmiş hindi etinin ise, kaşektik (zayıf) olması, bozulmamış, kendine özgü renk ve görünüşe sahip olması, derisinin ve etinin anormal derecede koyu olmaması ve gövde üzerinde morartıların bulunmaması gerektiği belirtildi. Açıklamada, bu tür etlerin, dondurularak saklanmış olması durumunda, çözülmesinde ortaya çıkacak suyun, gövde ağırlığının yüzde 4'ünü geçmemesi gerektiği, gövdede önemli kusurlar bulunmaması ve ezilmeden oluşan renk bozukluğunda kan pıhtıları olmaması gerektiği gibi hususlara dikkat çekildi.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada ayrıca şu hususlar dile getirildi:"Deride, berelenme nedeniyle, belirli bir alanda sırt morluğu gibi orta derecede soluk renk değişikliği bulunabilir. Ancak, göğüs orta derecede derin ve uzun, yuvarlak bir görünüm verecek kadar etli, but iyi etlenmiş ve dolgun, kalça ve kanatlar ise iyi veya orta derecede etlenmiş olmalıdır."
Açıklamada, vatandaşların hindi alırken bu hususlara dikkat etmelerinin önemine değinildi ve Veteriner İşleri Müdürlüğü'nün yılbaşına kadar hindi satış yerlerindeki denetimlerini sürdüreceği belirtilerek, herhangi bir şikayet durumunda 0212 521 34 00 ve 528 00 81 numaralı telefonlara başvurulması istendi.


Hiç yorum yok: