Perşembe, Aralık 29, 2005
ÅÄ°FALI BÄ°TKÄ°LERDEN ÃAY OLARAK KULLANILABÄ°LEN BAZILARI
Åifalı çay elde edilen Åifalı bitkilerden bazıları Åunlar:
IHLAMUR
SoÄuk algınlıÄına ve öksürüÄe karÅı en etkili ve en yaygın olarak kullanılan doÄal ilaçlardan biri olan ıhlamur, uykusuzluk, spazm ve kan dolaÅımı bozukluklarında da kullanılır. Ãzellikle akÅam saatlerinde fazla içmemeye dikkat etmek gerekir, çünkü fazla miktarda alındıÄında uykusuzluÄa neden olabilir. Yapraklarında çok miktarda klorofil taÅımasından dolayı kansızlık durumunda kullanılmasında fayda vardır. DiÄer çaylarda olduÄu gibi ıhlamuru da hazırladıÄınız zaman için ve bir daha kaynatmayın. Ãünkü uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamur size yarardan çok zarar verebilir.
YOGÄ° ÃAYI
Hintli yogilerin içtiÄi baharatlı bir çay. Tam da kıŠmevsimine uygun, yani ısıtıcı. Ayurvedik bir çay yogi çayı ve yoÄun baharatların karıÅımından oluÅuyor. Bu çayı hazırlamak için ufak bir tencereye bir parça kabuk tarçın, 4-5 kakule tanesi, 1 ufak kök zencefil, 2 karanfil ve 4-5 adet tane karabiber koyun. Ãzerine 2 su bardaÄı su ilave edip 5 dakika kadar kaynattıktan sonra dilerseniz içine 1 tatlı kaÅıÄı siyah çay ekleyip biraz demlendirip süzün. Dilerseniz sütle karıÅtırıp için.
ISIRGAN
Isırgan, birçok rahatsızlıÄa iyi gelen ve sonbahardan ilkbaharın sonuna kadar bahçelerde bol miktarda yetiÅen bir ottur. Ãzellikle metabolizma rahatsızlıklarına, mide, baÄırsak, böbrek, romatizma ve gut hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca nefrit, sarılık, idrar yolları taÅları ve özellikle kansere karÅı günde 3-4 fincan ısırganotu çayı çok yararlıdır. Isırgan çayını hazırlamak için kiÅi baÅına bir tatlı kaÅıÄı kuru veya bir avuç taze ısırganotu yeterlidir.
BÄ°BERÄ°YE
Bu güzel kokulu bitkinin kullanılmadıÄı hastalık yok gibi. Ãzellikle kan dolaÅımı hastalıklarına, romatizma ve astım hastalıklarına, mide ve baÄırsak gazlarına karÅı kullanıldıÄı gibi aÄır yemeklerden sonra içildiÄinde sindirimi kolaylaÅtırır. Ayrıca bronÅit, öksürük, migren, gastrit, baÅaÄrısı, aÄrılı adet, düÅük tansiyon, kabızlık, safra kesesi taÅı, ishal ve karaciÄer rahatsızlıklarında da kullanılır. HoÅ bir tat vermesi açısından biberiye çayına bir parça da kabuk tarçın atabilirsiniz.
REZENE
Rezene, Ege Bölgesi pazarlarında bahar aylarında bol bulunan bir bitkidir. Rezene çayı özellikle gaz ve kramp aÄrılarında, mide ve baÄırsak rahatsızlıklarında kullanılır. Ãzellikle bebeklerin gazlı olduÄu zamanlarda sık baÅvurulan bir ilaçtır rezene çayı. Ãksürük ve soÄuk algınlıklarında ve çocuklarda boÄmaca hastalıÄı sırasında rezene çayı yararlıdır. Listeyi uzatmak mümkün: Hıçkırık, bulantı, idrar yolları iltihabı, böbrek taÅları gibi birçok durumda rezene çayına baÅvurabiliriz.
HÄ°NDÄ°BA
Hem salatalarda, hem de haÅlanarak zeytinyaÄı ve limon ilavesiyle kullanılabilen hindiba iyi bir idrar söktürücüdür. KaraciÄer hastalarının, romatizmalıların ve Åeker hastalarının sofralarının baÅköÅesine oturtması gereken otlardan biridir hindiba ve bunlardan baÅka baÄırsakları yumuÅatır, müzmin romatizma, gut, böbrek ve safra kesesi hastalıklarında yararlıdır. Hindiba köklerinden yapılan kahve iyi bir iÅtah açıcıdır. Romatizma hastaları ilkbahar ve sonbaharda 4-6 hafta arası sabah ve akÅam hindiba çayı içerek kür yapabilirler ve faydasını da hızla görürler. Hindiba çayı hazırlamak için kiÅi baÅına 1-2 tatlı kaÅıÄı doÄranmıŠhindiba kullanılır.
NANE
Nane çayı, mide ve baÄırsak gazlarında, bulantı ve kalp çarpıntısında içilir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında, karın aÄrısı, ishal, safra kesesi taÅı, baÅ aÄrısı, migren, sinüzit, diÅ aÄrısı, halsizlik, bronÅit, öksürük gibi rahatsızlıklarda da tedavi edici özelliÄi olan nane, nefes darlıÄında da Åöyle kullanılabilir: Bir tülbentin üzerine bal konur, üzerine taze veya kuru nane yaprakları serpilir ve yatmadan önce göÄüs üzerine baÄlanır, sabaha kadar bırakılır.
KEKÄ°K
Kekik çok güçlü bir antiseptik olarak biliniyor. Kekik yaÄından elde edilen timol birçok ilaçta, hatta ameliyatlarda yara temizlemek için kullanılıyor. Eski zamanlarda salgın hastalıklarda kullanılan kekik günümüzde de grip salgınlarında bol bol kullanılmalı. Ve boÄmaca olana, öksürene, bronÅite yakalanana, midesi rahatsız olana, ishal olana, adet sancısı çekene kekik çayı içirmeli. Böcek sokmalarında deriye sürülerek kullanılan kekik, cilt hastalıklarında da banyo suyuna atılarak kullanılabiliyor.
ZENCEFÄ°L
Ayurveda ve Ãin Tıbbıânda 5 bin yıldır kullanılan zencefil, ısıtıcı bir ottur. Ãzellikle metabolizma rahatsızlıklarında temizleyici, düzenleyici ve canlandırıcı bir etkiye sahip. Ayrıca faranjitte, ishal, gaz gibi durumlarda, kan dolaÅımını artırmak için, kas hastalıklarında ve romatizmal aÄrılarda kullanılıyor. SoÄuk algınlıklarında çayını içebilir, öksürük için zencefil-zerdeçal-bal karıÅımını sabah ve akÅam aç karnına Åurup niyetine kullanabilirsiniz. Zencefil canlandırıcı olduÄu için akciÄerleri temizler, gazı önler ve terlemeyi artırarak cildin de temizlenmesini saÄlar.
ADAÃAYI
Kızılderililerin kutsal bitkisi sayılan adaçayı, Akdeniz yöresinde bol bol yetiÅir. Antibiyotik ilaç görevi gören adaçayı diÅ eti rahatsızlıklarında ve boÄaz aÄrılarında çok yararlıdır. Sinir bozukluÄu, baÅ dönmesi, titremeye iyi gelir ve menopoz döneminde karÅılaÅılan terlemeyi durdurur. Ayrıca dolaÅım sistemi hastalıklarında, tansiyon düÅüklüÄünde, sindirim sistemi bozukluklarında, psikolojik rahatsızlıklarda, halsizlikte, sinir hastalıklarında da kullanılır. Ãzellikle boÄaz ve aÄız içi iltihaplarında günde birkaç defa adaçayıyla hazırlanıp soÄutulmuŠçayla gargara yapın, iyi geldiÄini göreceksiniz.
ELMA
Elma, besin deÄeri dıÅında nefes darlıÄı ve kalp hastalıklarına karÅı koruyucudur. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur, lifli olduÄu için baÄırsakları temizler, karaciÄerinden Åikayet edenler, romatizmalılar ve hatta Åeker hastaları bile elmadan faydalanabilirler. Elma yatıÅtırıcı, uyku vericidir, baÅaÄrılarına iyi gelir. Taze elma suyu cilde sürüldüÄünde dokuları saÄlamlaÅtırır ve teni güzelleÅtirir. Ä°lkbaharda toplanan elma çiçekleri kurutularak sonbahar ve kıŠaylarında kaynatılır ve göÄse ve öksürüÄe iyi gelecek bir Åurup elde edilir. KurutulmuÅ elma parçalarından çay yapabileceÄiniz gibi kabuÄuyla küçük parçalara böldüÄünüz elmaları kaynatarak içine isterseniz limon ve portakal koyarak çay olarak tüketebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder